Vad är fascia ?

Examinerad till Fasciaspecialist 17 maj 2021

Fascia är bindväv. Den ser ut som ett nät och täcker hela kroppen. Bindväven finns även runt organ,leder ,skelett och muskler. Nu har man även funnit celler som innehåller bindväv.

När bindväven fastnar och klibbar ihop uppstår problem med orörliga leder, sämre cirkulation,knutar, triggerpunkter, smärta och inflammation.

Genom att ge en fasciabehandling kan jag som massör lösa dina problem på djupet snabbare, och du behöver inte komma på behandling lika ofta. Du får ett mer långvarigt resultat.

När du får ont i en muskel eller led beror det inte alltid på muskeln eller leden i sig, utan bindväven runt om. I bindväven sitter 6 gånger mer nervändar än i en muskel. I bindväven sitter även smärt-receptorer som signalerar smärtan.

Precis som i videon nedan visar så kan man inte röntga bindväven. När du får kronisk smärta kan den därför ibland inte härledas. Du får då utskrivet värkmedicin av olika slag. Detta tar udden av smärtan men det tar inte bort den. Ofta får du höra att problemet är kroniskt och att inget finns att göra. Du får helt enkelt lära dig leva med det.

 

Hur fungerar Fashia/bindväv

Fascia. "Dropparna" är hyaluronsyra. Dessa smörjer Fascian så att lagren glider mot varandra. När vi tränar Yin-Yoga ökar produktionen av hyaluronsyra.